'Mijn missie is positieve seksuele vorming voor iedereen toegankelijk maken'
Ik draag daar graag aan bij door middel van mijn illustraties, lessen en lesmateriaal.
Om veel doodgewone thema's zoals seksualiteit, masturberen en menstruatie hangt nog een taboe. Dit is erg jammer, want hieruit komt onnodig veel onzekerheid voort. Ik trek taboes ontzettend slecht. Bovendien speelt er al zoveel in het leven van pubers. We zouden juist schaamte op dit vlak weg moeten nemen door het bespreekbaar te maken. Daarom besloot ik om me aan te sluiten bij Seksueel Welzijn Nederland en lessen seksuele vorming te geven aan leerlingen.
Op mijn school hebben we zelfs een nieuw vak ontwikkeld waar structureel aandacht is voor relationele en seksuele vorming. Dat nieuwe vak: Ontmoeten & Verbinden geef ik nu, en ik heb zelf het materiaal voor die lessen gemaakt.
Hoe ontstond mijn missie?
Een paar jaar geleden woonde ik toevalligerwijs een bijéénkomst van Seksueel Welzijn Nederland bij. De oprichtster van SWN, Ellen Laan (hoogleraar seksuologie en psycholoog in het AMC), gaf daar een lezing over seksueel plezier en de orgasmekloof. Die middag leerde ik voor het eerst hoe de clitoris er in zijn totaliteit uit ziet. Ik schrok, waarom wist ik dit eigenlijk niet? Maar direct diezelfde middag begreep ik dat dit komt omdat de clitoris niet eens in onze biologie boeken staat afgebeeld. Sterker nog, pas in 1998 is de clitoris opnieuw volledig in kaart gebracht (door de Australische uroloog Hellen O’Connel).
Het feit dat we zo weinig leren over de clitoris resulteert in slechte zelfkennis en minder seksueel plezier voor de vrouw. Daarom is er ook sprake van een orgasme kloof. Als je je eigen lichaam niet goed kent, weet je ook niet goed wat je prettig vindt en kun je dat dus ook niet aangeven tijdens seksueel contact met iemand anders.
Mijn missie was geboren…
Ik zie dagelijks honderden pubers voorbij komen in mijn les. Ik probeer ze Frans te leren, en leg jaarlijks meerdere keren de Passé composé* uit bijvoorbeeld. (*Passé composé is de voltooid tegenwoordige tijd in het Frans). Natuurlijk is kennis van de Franse taal voor mij belangrijk om over te dragen. Maar ik besef me ook dat er veel leerlingen zijn, die na de middelbare school nog nauwelijks Frans zullen spreken. En kinderen die Frans niet als eindexamenvak kiezen zullen veel van wat ik ze van mijn vak leer voor het einde van hun schoolcarrière al zijn vergeten.
Dus niet iedereen komt veel in aanraking met de Franse taal. Maar wel iedereen komt met seks (en hoogstwaarschijnlijk ook iedereen) en met de clitoris in aanraking. Ik begon me een heleboel dingen af te vragen?
-
Waarom beslaat seksuele vorming op middelbare scholen niet een groter deel van het curriculum?
-
Waarom denken we dat seksuele vorming alleen aan bod hoeft te komen bij Biologie of Mens en Natuur?
-
Waarom krijgen leerlingen alleen in de onderbouw seksuele voorlichting? En waarom komt dit niet standaard terug in de bovenbouw (voor alle leerlingen, en dus niet alleen bij de kleine groep leerlingen die Biologie heeft gekozen als eindexamenvak)
-
Waarom gaat seksuele voorlichting vooral over het voorkomen van SOA’s en zwangerschappen?
-
Waarom wordt de plezierige kant van seks onderbelicht?
-
Waarom is er geen aandacht voor masturberen?
-
Waarom is er weinig tot géén aandacht voor (gender-)diversiteit en alle mogelijke vormen van relaties?
-
Waarom leren we niets over de praktische aspecten van menstruatie?
-
Waarom staat de anatomie van de clitoris niet in onze lesmethodes?
Ook al vind ik mijn werk als docent Frans enorm waardevol, zag ik het als een gemiste kans als ik niet zou bijdragen aan een positievere en inclusievere seksuele vorming van mijn leerlingen. Ik bedoel, ik heb de doelgroep dagelijks voor mijn neus, waarom zou ik ze dan niet wat onderwerpen voorschotelen die ze echt interessant vinden 😉?!?
Met mijn lessen, quotes en afbeeldingen die ik deel via Instagram zet ik me in voor inclusieve en positieve seksuele vorming. En haal ik thema’s als seksualiteit, masturberen en menstruatie uit de taboesfeer door ze bespreekbaar te maken en te normaliseren.
Ik sta altijd open voor samenwerking en verbetering, dus mocht je willen samen werken of gebruik willen maken van mijn lesmateriaal en of tekeningen? Neem dan even contact op: